Electricitate

Declaraţia pe Proprie Răspundere care trebuie depusă de anumite categorii de consumatori pentru a beneficia de preţuri la energie plafonate

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat miercuri 14 decembrie 2022 un nou model de Cerere şi un nou model de Declaraţie pe proprie răspundere ce trebuie completate de anumite categorii de consumatori si depuse la furnizorul de energie electrică pentru a beneficia de preţ plafonat la energia electrica consumata.

Potrivit informarii facute de ANRE, cele două documente pot fi depuse la furnizorii de energie electrica atât în format fizic, cât şi în format electronic, iar modelele pot fi descărcate de pe pagina Autorităţii.

preturi pentru energia electrica la clienti casnici

Declaratia pe proprie raspundere pentru plafonarea preturilor la energia electrica

Prin Legea nr. 357/2022 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022 sunt stabilite categoriile de consumatori şi preţurile plafonate pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, publicată în Monitorul Oficial pe 13 decembrie.

Cum arata preţul final facturat si plafonat de către furnizorii de energie electrică pentru comsumatori, aferent perioadei 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025:

Aceasta structura de plafonare se aplica unui numar de aproximativ 5 milioane de clienti casnici ce vor avea preţul final facturat plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus dupa cum urmeaza:

  1. Vor beneficia de pretul plafonat clienti finali al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv;
  2. Vor beneficia de pretul plafonat al energiei electrice consumate clienti care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere; preţul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate;
  3. Beneficiari ai plafonarii sunt si clientii care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, sau pana in 26 de ani în cazul în care acestia sunt inscrisi la o formă de învăţământ. Dovada inscrierii se face în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere.Preţul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate;
  4. De pretul plafonat al energiei electrice vor beneficia si familii cu un singur parinte, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, sau de maxim 26 de ani îîn cazul în care acestia sunt inscrisi la o formă de învăţământ. Dovada inscrierii se face în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere.Preţul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menţionate;

O alta structura de plafonare a pretului energiei electrice se va aplica pentru cca. 2,8 milioane de clienţi casnici,preţul final facturat plafonat este de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul lunar cuprins între 100,01 şi 255 kWh.

Pentru clientii cu consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus;

Pentru situatia in care consumul depăşeşte 300 kWh/lună, întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, de acest plafon beneficiind cca. 0,8 milioane de clienţi casnici.

Declaratia pe proprie raspundere si Model de cerere se pot trimite pe mail la adresa de mail indicata de furnizorul de energie elecrica aferent fiecarui client.

ANRE subliniază că numai clienţii finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, familiile monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, precum şi clienţii finali casnici cu mai multe locuri de consum care vor să beneficieze de preţul plafonat pentru alt loc de consum decât cel de domiciliu/reşedinţă, trebuie să depună Cerere şi Declaraţie pe proprie răspundere la furnizor, restul clienţilor casnici beneficiază de preţ plafonat în mod automat fără alte formalităţi.

Ca si mentiune este important de precizat ca în cazul clienţilor finali casnici, preţul final plafonat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă, astfel:

  • clientul final casnic cu un singur loc de consum, beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar,
  • clientul final casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu, poate beneficia de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar, fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii depuse la furnizorul de energie electrică, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This field is required.

This field is required.