Panouri Solare

Reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare

Astazi a fost votat in parlament initiativa legislativa de reducere a TVA de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare pentru a veni în sprijinul investițiilor în energie regenerabilă și eficiență energetică.

 

reducere tva la panouri solare

 

Cum se vor stimula investitiile in panouri solare si pompe de caldura

Reducerea TVA va stimula si genera noi investiții în mici capacități de producție și eficientizarea energetică a consumatorilor. Aceasta reducere a tva-ului va duce la apariția de noi sisteme de panouri solare instalate la consumatorii casnici si non casnici si asstfel vor apare noi prosumatori care vor putea să își reducă factura la energie și să dea surplusul de producție în sistemul energetic.

tva redus la 5% pentru panouri fotovoltaice

România și Europa se află în cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii și avem nevoie de noi investiții în acest domeniu. Sectorul care s-a dezvoltat cel mai mult a fost cel al prosumatorilor. Banii privați au reușit să instaleze sute de MW, iar numărul prosumatorilor a crescut la 27.000 la finalul lunii septembrie 2022 cu peste 250 MW instalați. Reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompele de căldură și panourilor solare va conduce la creșterea ritmului de realizare a investițiilor atât în producția de energie pentru autoconsum, cât și în eficientizarea energetică a locuințelor. Numai prin investiții putem traversa această criză energetică”, declară deputata Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii.

Legea promovată și adoptată de Parlament va intra în vigoare după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

Cu aceasta modificare legislativa probabil se vor tempera cresterile de preturi la sisteme de panouri solare si la pompe de caldura, cresteri datorate in primul rand de furnizorilor internationali si cresterii salariilor.

Cota redusă de 5% se aplică la baza impozabilă și la furnizarea și instalarea de module fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii reduse care îndeplinesc valorile de referință prevăzute în directivele europene, destinate utilizării rezidențiale, inclusiv kituri de instalare, componente sau soluții complete, după caz, inclusiv cele destinate clădirilor din administrația publică, entități sau agenții administrației publice centrale sau locale aflate sub supravegherea acestora; cu condiția ca aceste entități să nu desfășoare activități economice.

Pentru relatia comenrciala cu persoanele juridice cota de tva pentru furnizarea și instalarea de module fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii reduse ramane de 19%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This field is required.

This field is required.