Panouri Solare

Vin vremuri grele. Va creste pretul Energiei. Nu se mai face sustinerea de catre stat a pretului

Deși estimarile pe 2023 anunță o inflație ridicată și o creștere economică redusa, este foarte posibil ca programul de compensare pentru energie catre consumatori sa nu se mai aplice incepand cu septembrie 2023. Aceasta situatie va conduce la o majorare a prețurilor la energie, preturi ce vor fi platite de consumatorii finali. Informația a fost ”scăpată” de Ministerul de Finanțe în Raportul Bugetului pe 2023.

energie electrica
crestere pret energie electrica

Statul nu va mai prelungi compensarea pretului energiei electrice in 2023

Bugetul aferent anului 2023 va fi unul prin care Ministerul de Finante isi propune o strategie de reducerilor cheltuielilor bugetare, intenția anunțată fiind aceea de a micșora, semnificativ, deficitul. Aceasta măsura va lovi nu numai populația, dar și firmele începând cu septembrie 2023, care va conduce, implicit, și la o crestere a pretului produselor si o accelerare a inflației.

Creșterea prețurilor la energie va ridica pretul tuturor produselor deoarece energia electrica este prezenta in procesul de productie in cote diferite dar semnificative indiferent de produs. Mai mult impactul se va simiti foarte mult in portofelul clientilor casnici ce sunt din ce in ce mai apasati de cresterea cheltuielilor zilnice in ultimele 12 luni. Aceasta plafonare, respectiv sutinerea de catre stat a diferentei intre pretul platit acum de consumatori si pretul de piata libera al energiei a fost prelungita in august 2022 si valabila pentru un singur an pana in August 2023.

Soluția, cel puțin pentru populație, rămâne transferul rapid către Hidroelectrica (cu preturile cele mai mici in acest moment) si montarea in regim de prosumator a sistemelor de panouri solare fotovoltaice.  În cazul clienților non-casnici, însă, compania de stat nu mai poate asigura cantități de energie suficiente, dat fiind că a fost obligată de Guvern să livreze toată energia disponibilă pe piața OPCOM, de unde va fi distribuită furnizorilor, astfel instalarea sistemelor de panouri solare devine o necesitate pentru acestia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This field is required.

This field is required.