Panouri Solare

Contract de prosumator- actualizare ghid 16 Noiembrie 2022

Contract de prosumator

Modificari la 16 Noiembrie 2022

Ne dorim fiecare dintre noi sa avem costuri mai mici in fiecare zi. Astazi unele din cele mai mari costuri ale vietii de zi cu zi sunt cheltuielile cu energia. Aceste cheltuieli se impart in doua in majoritatea locuintelor si anume cheltuielile cu energia electrica si cheltuielile cu incalzirea si generarea apei calde menajere.

Astazi va vom vorbi de cheltuielile cu energia electrica, cheltuieli pe care puteti sa le reduceti pana la 100%, respectiv sa nu mai platiti nimic pe curentul consumat, daca decideti sa instalati un sistem de panouri solare. Acest sistem va poate ajuta sa acoperiti si cheltuielile cu incalzirea si producerea apei calde menajere dar asta vom aborda intr-un alt articol ulterior.

Ca sa nu mai platiti nimic pe energia electrica consumata si poate sa si produceti energie pentru consum ulterior aveti de parcurs trei etape:

  1. Achizitonarea unui sistem de panouri solare – pentru oferte click aici
  2. Montarea acestuia – pentru oferte click aici
  3. Obtinerea calitatii de prosumator – respectiv producator casnic de energie electrica – pentru detalii click aici

In cadrul acestui articol vom aborda punctul 3 si anume cum puteti deveni prosumator si care sunt principale obstacole pe care le aveti de depasit si de care ne ocupam integral noi fara ca dvs. sa faceti nimic, precum si schimbarile ce au avut loc in legislatie si care se aplica de la data publicarii acestui articol.

 

contract de prosumator

Un prosumator casnic este acel producator cu putere instalata de maxim 400 KW pe loc de consum.

Una din principale probleme in procesul de a deveni prosumator era timpul mare de asteptare la distrbuitorul dvs de energie pana cand se aproba dosarul depus de noi in numele dvs. Incepand de astazi aceasta perioada ce putea dura in trecut si pana la 6 luni in zona ca Bucuresti, Ilfov a fost redusa foarte mult.

Prin prezenta modificare, sunt exceptate de la obligaţia de achiziție de certificate verzi pentru energia electrică produsă din surse regenerabile şi utilizată la locul de producere pentru consumul final propriu, prosumatorii persoane fizice, juridice şi autorităţile locale care deţin centrale electrice ce produc energie din surse regenerabile de energie cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum.
In acelasi timp, au fost actualizate si urgentate etapele şi regulile procedurii de schimbare a furnizorului. De asemenea su fost actualizate şi responsabilităţile clientului final şi operatorilor economici implicaţi în schimbarea furnizorului.
 
Au fost aduse clarificari in regulile mecanismului de compensare cantitativă intre energia consumata si energia produsa de prosumatori şi cel de regularizare financiară.In plus au fost aduse clarificari totodata si la modul de facturare a energiei electrice produsă şi livrată în reţea  vs. cea consumată din reţea de către prosumatori ţinând cont de perioada de aplicabilitate a prevederilor OUG nr. 27/2022.
A fost stabilita posibilitatea ca, în cazul locului de consum/consum și de producere existent la care se instaleaza sisteme de panouri solare fotovoltaice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cererea de racordare să poata fi transmisă de către prosumator înainte de realizarea instalaţiei de producere a energiei electrice nu asa cum era pana acum doar dupa ce sistemul de panouri solare a fost instalat.

In continuare va prezentam materialele principale ale ghidului de prosumator

2 Replies to “Contract de prosumator- actualizare ghid 16 Noiembrie 2022”

  1. Doru Serban 2 ani ago

    Salve,
    Merci de info, ajuta mult

    1. Ne bucuram ca este de ajutor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This field is required.

This field is required.